ELBILAR

En Jeep Grand Cherokee av årsmodell 2018 och en av 2024. Den äldre bilens autobromssystem klarar inte alls av att undvika kollision i 56 km/h.

Video visar: Bilarna har samma teknik – den ena krockar, den andra klarar sig

”Samma” modell, ”samma” teknik – men helt olika resultat. Utvecklingen av autobromssystem har gått oerhört snabbt. Så stor skillnad är det mellan 2018 och 2024.

Publicerad

När Volvo lanserade den första autobromsen i en produktionsbil 2008 var det många som ansåg att tekniken var ”magi”. Sedan dess har systemen utvecklats och funktionaliteter lagts till.  

Men hur mycket bättre har autobromssystemen blivit med tiden. För att testa det tog amerikanska AAA tre bilmodeller, Jeep Grand Cherokee, Nissan Rouge, Subaro Outback från 2017/2018 och jämförde med respektive av årsmodell 2024.

När man testade de äldre bilarna i simulerade nödsituationer i 12 mph/19 km/h lyckades de undvika kollisioner i 73 procent av fallen. Det här föll till 47 procent  när hastigheten ökades till 25 mph/40 km/h och endast 33 procent när hastigheten var 35 mph/56 km/h. 

De nyare – de hade däremot inga problem och undvek kollision i alla fallen. 

För att testa gränserna för systemen höjdes hastigheten och när hastigheten var 45 mph/72 km/h lyckades bilarna undvika kollision i tre av fyra fall. Dock tog det slut där. När det blev 55 mph/89 km/h i hastighet – då var det ingen bil som klarade att undvika krock.

Men utvecklingen lär fortsätta och snart behöver systemen klara av även det. I USA har trafiksäkerhetsmyndigheten NHTSA satt upp kravet att i september 2029 så ska alla nya bilar ha autobromssystem som klarar att undvika kollisioner i 62 mph/100 km/h samt klara av att upptäcka gångtrafikanter både dag som natt.