FORDON

Cybercab

Teslas självkörande Cybercar ska kosta 30 000 dollar – kommer 2027

Den som vill ha en självkörande ”robotaxi” från Tesla får bärga sig några år till, kanske till 2027. Tesla lanserar också en självkörande buss med plats för 20 personer – och en ny version av humanoida roboten Optimus.

Publicerad Senast uppdaterad

Teslachefen Elon Musk åkte sent på torsdagskvällen fram till scenen i en av Los Angeles stora filmstudior. Han kom i en prototyp av bolagets kommande självkörande van för att berätta om planerna framöver. 

Elon Musk satt i ett fordon som ska rymma upp till 20 passagerare, ett fordon Tesla kallar  Robovan.

Robovan.

Han förklarade att bilen vare sig har ratt eller pedaler. Men det behövs inte heller, enligt honom.

Artificiell intelligens och självkörande teknik ska sköta det hela. Teslas planer innebär att gå från ett program för självkörande bilar med övervakning till självkörande bilar där de som åker inte behöver göra någonting alls – förutom att åka. Det går att somna in och vakna vid målet, enligt Teslachefen.

– En lysande framtid väntar, sade Musk vid presentationen i ett försök att visa att bolagets numera lite till åren komna modelltyper förebådar en ai-styrd, robotlik modellserie.

Den andra modellen som visades upp är en tvåsitsig självkörande bil, som kallas både Robotaxi och Cybercar.

Den tvåsitsiga Cybercar ska kosta omkring 30 000 dollar, lite mer än 300 000 kronor och ska enligt Musk finnas på marknaden före 2027.

På eventet i Los Angeles visades också den humanoida roboten Optimus upp.