Fordon
Rapport: Kina har börjat masstillverka ”Jesus-batteriet”
Har Kina knäckt nöten kring framtidens batterier, som kallas för jesusbatteriet? Foto: TT
Fast elektrolyt kallas för nästa generations teknik. Men trots att företagen i väst säger att dessa batterier ligger flera år framåt i tiden – har man enligt uppgifter redan knäckt nöten i Kina.
Lovande framtidsteknik – men fortfarande långt till kommersialisering. När Ny Teknik var nere i Dresden och fick Volkswagenkoncernens elbilsplattform MEB förevisad så avslöjade tillverkaren även att man höll på och kikade på batteriteknik med fast elektrolyt. Dock var det inte något som man trodde skulle vara aktuellt på ett bra tag.
Men det verkar som tyskarna har fel – för i Kina är man enligt uppgifter redan i gång med produktion av det som av tidningen Wired har döpts till Jesus-batteriet.
Kinesisk media rapporterar om att Qing Tao Energy Development redan har påbörjat masstillverkning. Enligt flera olika media har företaget investerat en miljard yuan i en fabrik vars första produktionslina har en kapacitet om 100 MWh per år. Dessa batterier med fast elektrolyt påstås ha en energidensitet på över 400 Wh/kg, en siffra som kan jämföras med de senaste litiumjonbatteriernas kapacitet på någonstans mellan 250-300 Wh/kg.
I ett första skede ska batterierna användas i specialprodukter samt prestandaprodukter, men företaget avslöjade att man även för en dialog med flera stora biltillverkare om att börja producera batterier till elbilar 2020. Då ska produktionskapaciteten vara uppe i 700 MWh om året.
Och även om det är en rejäl dos, är 700 MWh inte jättemycket om man ser till hur stor inverkan det skulle ha på elbilsproduktionen. Den kapaciteten skulle räcka till cirka 100 000 bilar med en räckvidd på 30-40 mil.
Väst forskar på elektrolyter
Det kinesiska företaget grundades för fyra år sedan som en avknoppning av Tsinghua tekniska universitet. Men trots att företaget är färskt har man alltså enligt uppgifterna lyckas knäcka nöten med tekniken och gå till färdig produkt snabbare än alla andra.
I väst forskas det enormt på fasta elektrolyter, men man är ännu inte riktigt framme. Tidigare i år hävdade ett team vid universitet i Michigan att man gjort ett stort genombrott.
– Det här är ett paradigmskifte för hur ett batteri fungerar, sade Jeff Sakamoto, som var ansvarig för utvecklingen i ett uttalande då.
Även uppstartsmärket/nischtillverkaren Fisker har fått stora rubriker för sina utfästelser om nästa generations batteriteknik. För ett år sedan hävdade de att deras system skulle ha 2,5 gånger högre energidensitet än dagens litiumjonbatterier samt att de skulle kunna laddas ultrasnabbt.
BMW partner med Solid Power
Och de som inte forskar själva ser till att knyta till sig tekniken. Tyska BMW har ingått partnerskap med Solid Power för att få fram fast elektrolytbatterier.
Även i Japan har man sett batterier med fast elektrolyt som en strategiskt viktig produkt – och där har flera av landets biltillverkare gått samman för att utveckla tekniken.
När vi kommer att få se batterier med fast elektrolyt i elbilar återstår att se, men om de kinesiska genombrottet visar sig stämma – kan det bli verklighet redan om ett par år.