Fordon
De blir först med att testa självkörande fordon på svenska vägar: ”Historiskt”
Nu är det klart. Nobina blir först i Sverige med att få testa självkörande fordon på allmän väg enligt den nya lagstiftningen.
(Artikeln har uppdaterats)
Den nya lagen om försöksverksamhet för självkörande fordon på allmän väg började gälla den 1 juli i år. Ett halvår senare har nu Transportstyrelsen lämnat det första tillståndet att påbörja tester.
Som Ny Teknik nyligen rapportade gav Transportstyrelsen först tillstånd till förberedande försöksverksamhet då fordonet bland annat skulle genomgå en ”uppkörning” för att kontrollera att den följer trafikreglerna.
Det har nu skett och Transportstyrelsen meddelade på tisdagen att de utfärdat sitt först tillstånd för försöksverksamhet med självkörande buss på allmän väg i Sverige.
– Det var faktiskt lite som en uppkörning. Transportstyrelsen tittade på hur fordonet beter sig i trafiken, att den följer trafikförordningen: Håller till höger och blinkar höger vid högersväng, tar hänsyn till gångtrafikanter och så vidare, säger Peter Hafmar, vd Nobina technology.
Jonas Bjelfvenstam, Transportstyrelsens generaldirektör, kallar beslutet för historiskt.
Nobinas båda bussar av franska tillverkaren Easymile ska trafikera en 1,5 kilometer lång sträcka mellan Kista galleria och Victoria Tower. Hastigheten är max 20 kilometer per timme.
– Där finns både bussar, taxi, fotgängare och cyklister. Den blandade trafiken är en av orsakerna till att det är en lämplig plats att testa på, säger Peter Hafmar.
Han hoppas att bussarna ska kunna börja rulla i mitten av januari. Först måste dock förare utbildas. Lagen om försöksverksamhet kräver en fysisk person i eller utanför fordonet för att hantera hinder och andra oväntade företeelser.
Bussarna saknar ratt men är utrustade med nödstopp och en xbox-liknande kontroll som gör att den kan styras manuellt vd behov.
Försöksverksamheten ska pågå i ett halvår.
Vilken är den viktigaste lärdomen ni hoppas kunna göra under projektet?
– Vilka delar vi behöver utveckla för att systemet ska fungera optimalt och hur människor tar emot lösningen. Vår samarbetspartner KTH kommer att göra en stor beteendevetenskaplig studie.
Ha misstänker att somliga till en början kommer att ”testa” systemet och försöka kliva ut framför bussen eller liknande.
– Men efter någon månad lär vi kunna övergå till ett mer naturligt testande, säger Peter Hafmar.
Transportstyrelsen har ytterligare sju ansökningar under behandlig, bland andra från Volvo och Autonomous mobility.