Fordon

Airbus passagerarflygplan lyfte och landade autonomt 30 gånger

Foto: Airbus

Airbus har 30 gånger taxat, lyft och landat en A350-1000 XWB utan inblandning från någon pilot.

Publicerad Senast uppdaterad

International Air Transport Association räknar med en fördubbling av gods- och passagerarflyget till 2037, vilket i så fall skulle kräva över en halv miljon nya piloter.

Ska vi ha obemmanade flygplan i framtiden? Förarlösa VTOL-farkoster (vertikal start och landing) som inom en nära framtid förmodas transportera pendlare från storstädernas hustak. Det scenariot är i alla fall vad den snabbväxande flygtaxi-branschen hoppas på.

Det jobbas även intensivt kring att göra de konventionella flygplanen autonoma. Exempelvis har San Francisco-baserade Xwing redan genomfört en helt autonom flygning med ett Cessna 208B Grand Caravan, och bolaget hoppas att Federal Aviation Administration ska ge dem grönt ljus för helt pilotfria transporter av gods över glesbefolkade områden till 2022. Det rapporterar Forbes.

Men europeiska Airbus har kanske kommit längst. Flygjätten har lagt två år på sitt ATTOL-projekt, där förkortningen står för "Autonomous Taxi, Take-Off and Landing". I juni meddelade bolaget att man framgångsrikt under den här perioden har genomfört tester med den Airbus A350-1000 XWB som har agerat testbädd för projektet.

Redan i december 2019 demonstrerade Airbus en start helt utan pilotens inblandning vid Toulouse-Blagnac-flygplatsen i Frankrike.

Under projektet har man genomfört 30 autonoma starter och landningar. Totalt har Airbus samlat in data under 500 flygningar – varav de flesta har handlat om att samla in videodata som har använts för att träna bolagets algoritm för maskininlärning.

Airbus har inte presenterat om projektet ska leda till en kommersiell produkt, eller om man ta fler steg på väg mot självkörande flygplan.

Passagerarflygplan har redan en väldigt hög grad av automation som kan assistera vid avancerade moment som start och landning. Det är system som förlitar sig på gps och flygplatsens signaler, men Airbus har genomfört sina tester helt utan stöd från de här källorna. Testflygplanet förlitar sig på datorseende som kan tolka omgivningen, och man använder de kameror som sitter på A350:n tillsammans med lidar och radar.

Även taxning är en nog så komplex manöver där misstag kan leda till en katastrof. Det visar exempelvis olyckan vid Linate-flygplatsen i Milano 2001 där ett SAS-plan krockade med en Cessna.