FARKOST

Lastfartyget MV Ruby när hon lämnade hamnen i Tromsö i Norge. Arkivbild.

Skadade Ruby lastat med farligt gods nobbas av Malta – får inte lägga till

Turerna fortsätter kring det skadade fartyget MV Ruby som transporterar tusentals ton ammoniumnitrat – klassat som farligt gods.

Publicerad Senast uppdaterad

Ruby, som seglar under maltesisk flagg, befinner sig just nu i Nordsjön, enligt uppgift med kurs mot Malta – men där får hon inte lägga till, bekräftar en talesperson för transportdepartementet för tidningen Malta Today.

MV Ruby bär på 20 000 ton ammoniumnitrat och skadade skrovet i samband med lastning i en rysk hamn på Kolahalvön. Det sökte strax därefter nödhamn i norska Tromsø för att kunna lasta av och repareras men fick inte tillåtelse.

– Fartyget kommer endast tillåtas till hamn i Malta om lasten töms, annars kommer det inte släppas in på maltesiskt territorialvatten, säger talespersonen.

Ammoniumnitrat är en kemikalie som bland annat låg bakom den omtalade megaexplosionen i Beiruts hamn i Libanon 2020 – då i mycket mindre mängder.

Rätt hanterat ska det dock inte vara någon fara, och ämnet hanteras dagligen i bland annat svenska hamnar. Enligt Kustbevakningen klassas ammoniumnitrat som farligt gods, men myndigheten bedömer att transporten är "en del av normalbilden".

FAKTA

Ammoniumnitrat

Ammoniumnitrat framställs ur ammoniak och salpetersyra. Är inget sprängämne i sig självt men kan, under vissa omständigheter, bringas till explosion. Om det blandas med olja och aluminiumpulver får man däremot ett sprängämne.

Ammoniumnitrat används för konstgödning, men har även använts för att tillverka bomber vid en rad dåd världen över – bland annat i Oklahoma 1995 och i Bali 2002.

Den norske massmördaren Anders Bering Breivik använde ämnet till den bomb som detonerade utanför regeringskvarteren i Oslo 2011, och det användes även vid självmordsbombdådet i Stockholm 2010.

År 2020 dödades över 200 personer och flera tusen skadades i en jätteexplosion i Beiruts hamn. Den orsakades av 2 750 ton ammoniumnitrat, som förvarats i hamnen i över sex år utan tillräckliga säkerhetsåtgärder.