Årets mest lästa energinyhet: Krisläge hos svenska batteritillverkaren
Nilars fabrik i Gävle. Foto: Nilar
Batteriföretag i kris, solparker som skapar problem och 39-åriga solceller som ger mer el än vid starten. Här är Ny Tekniks mest lästa energiartiklar 2023.
Batteritillverkaren Nilar i Gävle ansökte om konkurs i november. Pengarna hade sinat i kassan. Men orsaken är inte tekniska brister i batterierna, enligt styrelseordföranden – trots tidigare problem.
Moln får effekten från solcellsparker att variera, något som utmanar försörjningssäkerheten i det danska elsystemet. Samtidigt finns planer på ännu större solcellsanläggningar i Danmark.
Vandel-anläggningen i Billund är en av Europas största solcellsparker med sina knappt 300 MW. Den är byggd på ett övergivet Nato-flygfält och producerar cirka 160 GWh el per år.BeGreen
Det kommer att kosta "flera miljarder" att bygga om Juktans vattenkraftverk till ett pumpkraftverk igen. Men det är tekniskt möjligt och lönsamt, bedömer Vattenfall, som går vidare med planerna.
Bild från bygget av Juktans pumpkraftverk. Här monteras turbinen i den underjordiska maskinhallen. Foto: Storumansajten.se
Med supraledande spolar på flera ton står en ny fusionreaktor färdig i Japan. Reaktorn som är ett samarbete mellan Europa och Japan har kostat runt 560 miljoner Euro att bygga upp.
Fusionsreaktorn JT-60SA ligger i Naka, Japan, vid japans nationella institut för kvantforskning och teknik QST.QST
Värmeelementet sätts upp som en tapet och slås på som en belysning. Den produktionsklara, finska uppfinningen har vunnit flera utmärkelser. ” Den stora ytan gör att man inte märker varifrån värmen kommer.”
Jani-Mikael Kuusisto och Jarno Vehmas är två av grundarna till The Warming Surfaces Company. Legeringen i deras värmefolie är en mikrometer tjock.Studio Juha Sarkkinen
Mikrokraftverket består av ett två meter högt skåp med allt som behövs för att omvandla solenergi till el. Enheten kan även anslutas till hus och sommarstugor som redan har indragen el, enligt mannen bakom uppfinningen.
Det drygt två meter höga skåpet innehåller batterier som laddas medan stugägaren är borta.Ola Korsmo
Sedan i somras har den som sätter in en luftvärmepump i sin villa kunnat ansöka om pengar från staten. Men få har nappat. "Jag tror inte att informationen har nått ut till alla villaägare", säger samordnaren Svante Axelsson.
Har du sökt stöd för pumpen? Arkivbild.JANERIK HENRIKSSON / TT