För inte särskilt länge sedan var det renons på elbilar hos Mercedes. Men nu har man fått upp farten och lanserar modeller på löpande band. Senast i raden är EQS suv som helt enkelt är en crossover-version av lyxiga EQS.
Till dimensionerna sett är Mercedes senaste en rejält tilltagen pjäs. Med 5,13 meter i längd är den en bra bit längre än det mesta som finns till buds. Som exempel är BMW IX bara 4,95 meter och Audi E-tron är med sina 4,90 än mindre.
Och storleken har betydelse. Ett tydligt bevis på det är att EQS faktiskt har plats för sju, en bedrift som få elbilar klarar av.
Mercedes EQS. Foto: Mercedes Benz
Att det är en stor bil är tydligt även i bagaget. 195 liter får man in med sju säten. Denna ökar till 800 med fem säten och 2 100 liter med alla baksäten fällda (2 020 i sjusitsiga bilen).
Precis som med vanliga EQS byggs bilen på Mercedes dedikerade EVA2-plattform. De flesta komponenter är desamma, så även batteripacket. 108 kWh (netto) har man petat ner och i instegsversionen 450+ vilket ger 660 kilometers räckvidd under bra dagar. Då handlar det om en bakhjulsdriven bil som har 265 kW motsvarande 360 hästkrafter. Med fyrhjulsdrift kapas räckvidden till 613 kilometer. En siffra som även står sig i den mer potenta versionen 580 4Matic med sina 400 kW / 544 hästkrafter.
Mercedes EQS. Foto: Mercedes Benz
Laddmöjligheterna är antingen 11- eller 22 kW växelström eller 200 kW vid snabbladdning. Om man ägnar sig åt det senare ska resan från tio till 80 procent laddning ta 31 minuter.
Annons
Oavsett vilken modell man väljer är adaptiv luftfjädring standard. Dock har de fyrhjulsdrivna alternativen en inställning instegsbilen saknar: offroad. Slår man i denna ökas markfrigången med 25 millimeter. Något som även är standard är fyrhjulsstyrning, men de som tycker att de 4,5 grader som bakhjulen kan styra är för lite – kan man låsa upp 10 grader. Detta samt saker som head up display med AR-teknik eller assistent för att backa med släp går att köpa via fjärruppkoppling efter det att man köpt bilen.
Mercedes EQS. Foto: Mercedes Benz
Något man däremot behöver ta beslut om redan vid beställning är den så kallade ”Hyperscreen-skärmen”. Detta är ett tillval på 1,4 meter som sträcker sig hela kupéns bredd och där infotainmentsystem, förarinstrumentering samt passagerardisplay ingår.
Exakt när vi kan förvänta oss att få se EQS suvar hos Mercedes-handlare är inte helt klart. Dock drar säljstarten av bilen igång i sommar. Pris? I skrivande stund är det svenska priset inte officiellt, men med tanke på att vanliga EQS startar på 1 125 000 kr – lär även crossovervariantens prislapp starta norr om miljonen.