RYMDEN

Spökar det på Starliner? – oklara ljud från rymden

Astronauterna Barry “Butch” Wilmore och Suni Williams i vestibulen mellan rymdstationen ISS och rymdfarkosten Starliner. Bilden är tagen 13 juni.

En ljudupptagning från rymdstationen påminner om introt till en rymdskräckis. Vad är det egentligen som spökar ombord Boeings Starliner?

Publicerad Senast uppdaterad

På fredag ska Boeings rymdkapsel Starliner åka hem från den internationella rymdstationen ISS. Och nyligen beslutades det att den kommer att ta sig hem utan astronauterna Butch Wilmore och Suni Williams. De ska istället flyga hem med en Crew Dragon-kapsel nästa år. 

Starliner är alltså fortfarande dockad vid ISS. Och nyligen plockades ett radiomeddelande upp av den Michigan-baserade meteorologen Rob Dale, skriver Ars Technica.

I ljudmeddelandet hör man hur Butch Wilmore anropar jorden med en fråga om Starliner. Anledningen är ett ljud som han inte förstår sig på. Han ber istället kontrollrummet och kollegorna på jorden ta reda på vad det beror på.

Först går inget ljud igenom ner till jorden, men sen når ett pulserande och spöklikt pingande fram. 

Oklara ljud dyker upp ibland i rymden. Till exempel rapporterades det om ett dunkande från kinas första mänskliga rymdflygning 2003, något som senare visade sig bero på små deformationer i rymdfarkosten.

Ljudet ombord Starliner ska nu ha slutat, skriver journalisten Jeff Foust på X. Han ska ha fått ett mejl från Nasa som förklarar det hela med problem med ljudkonfigurationen mellan ISS och Starliner. Nasa skriver att ljudsystemet är komplext och att stationen kan kopplas ihop med rymdfarkosterna som är dockade vilket bland annat kan leda till brus.