Säkerhet

Sverige vässar digitala skyddet – utbildar tangentbordskrigare

Pontus Johnson är professor i nätverk och systemteknik vid Kungliga Tekniska Högskolan. Arkivbild. Foto: Privat
I nästa vecka öppnar ett nytt svenskt forskningscentrum för cyberförsvar – och i sommar ska personalen medverka i utbildningen av de första militära tangentbordskrigarna. Arkivbild. Foto: Erik Simander/TT
Foto: Jaap Arriens/SipaUSA/TT

Sverige är ett av de mest digitaliserade länderna i världen – men de svenska datorsystemen behöver bättre skydd, även de som är viktiga för Försvarsmakten. I veckan öppnar ett svenskt forskningscentrum för cyberförsvar – och i sommar ska personalen medverka i utbildningen av de första militära tangentbordskrigarna.

Publicerad

– Man har förstått att cyberrymden har förvandlats till ytterligare ett slagfält, säger Pontus Johnson, professor i nätverk och systemteknik vid Kungliga Tekniska Högskolan (KTH) i Stockholm, till TT.

Larmrapporterna har varit många om svagt skyddade svenska datorsystem, även sådana som är av stor vikt för rikets säkerhet. Regering och riksdag har beslutat att cyberförsvaret ska stärkas och på onsdag öppnas Centrum för cyberförsvar och informationssäkerhet (CDIS), ett samarbete mellan Försvarsmakten och KTH.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här