Populärteknik

Rymdfärd till ISS? Så mycket kostar Nasas biljetter

Betalar Nasachefen Jim Bridenstine för mycket för rymdtrafiken? Här talar han på en anläggning för Boeingbyggda uppskjutningssystemet SLS i New Orleans i augusti. Foto: Gerald Herbert/AP/TT
Space X-anställda runt den Dragon-kapsel som företaget ska använda för resor bland annat till ISS. Foto: Alex Gallardo/AP/TT
Jessica Meir och Christina Koch, två av de rymdfarare som just nu befinner sig på ISS. Foto: Nasa/AP

Hur mycket är en biljett till rymdstationen ISS värd? För första gången har Nasa nu avslöjat priserna som betalas för svenskamerikanskan Jessica Meir och andra astronauters resor. Men i en rapport får USA:s rymdstyrelse kritik för att favorisera det pressade Boeing.

Publicerad

I ett antal år, och i synnerhet sedan rymdfärjorna pensionerades 2011, har USA tvingats köpa persontransporter till och från rymden av Ryssland. Och det är ingen billig historia. Sedan 2006 har priserna varierat från 21 miljoner till 86 miljoner dollar (200–830 miljoner kronor med dagens växlingskurs) för en enda tur-och-retur.

Nasa har tidigare klagat över att ryska Roscosmos tar rövarpriser, och har även säkerhetspolitik och nationell stolthet att ta hänsyn till i försöken att ta fram inhemska alternativ. Därför har man skrivit mångmiljardkontrakt med privata Boeing och Space X för att dessa ska utveckla uppskjutningssystem.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här