Opinion
”Vi ska höja digitala kompetensen hos alla lärare”
Lena Hallengren (s), ordförande riksdagens utbildningsutskott.
REPLIK. Samtliga studenter på lärarutbildningarna ska lära sig använda digitala verktyg. Därför får lärarutbildningen mer resurser, bland annat för att öka den lärarledda tiden så att teori och praktik bättre vävs ihop, skriver Lena Hallengren (s), ordförande riksdagens utbildningsutskott.
Det går inte att annat än instämma i vad Betty Malmberg (M) skriver i sin debattartikel om hur viktigt det är att skolans arbete med digital undervisning stärks och att lärarna rustas med rätt kompetens. Därför var ett av regeringens absolut första beslut att ge Skolverket i uppdrag att ta fram en samlad it-strategi för skolan. Digital kunskap blir nu en självklar del av skoldagen.
Regeringen slår fast att det är skolans uppdrag att stärka varje elevs digitala kompetens. Det innebär konkret bland annat att matematik- och tekniklärare ska undervisa i programmering, att teknikämnet stärks med ett garanterat antal timmar för varje elev och att alla lärare ska ta ansvar för att lära ut digital källkritik. Det är en viktig förändring för att stärka likvärdigheten mellan skolor.
Men för att detta ska bli verklighet behöver såväl rektorer, lärare och skolbibliotekarier ha rätt kompetens och förutsättningar. Vi politiker måste därför ta ansvar för att både framtida lärare och redan verksamma lärare som arbetar i skolan har kunskap kring digital teknik och hur den kan användas för att stärka elevernas digitala kompetens och förbättra deras kunskaper i andra ämnen.
På nationell nivå behöver vi se till att nyutbildade lärare får med sig rätt kunskaper från sin lärarutbildning samtidigt som vi stärker möjligheterna till fortbildning och kompetensutveckling för verksamma lärare. De nationella skolutvecklingsprogrammen som regeringen sjösatt har visat sig framgångsrika för att vidareutbilda skolledare, lärare och bibliotekarier.
Att många lärarstudenter känner ett behov av mer förberedelse för digital undervisning under sin utbildning är viktigt att uppmärksamma och åtgärda. Samtliga lärarutbildningar ska säkerhetsställa att studenterna efter avslutad utbildning kan använda digitala verktyg i den pedagogiska verksamheten. Politiken behöver ge rätt förutsättningar så att universitet och högskolor kan leva upp till examensmålen och fortsätta utveckla och modernisera högre utbildning i takt med att samhället och tekniken förändras.
Därför stärker regeringen exempelvis lärarutbildningen med mer resurser, bland annat för att öka den lärarledda tiden så att teori och praktik bättre vävs ihop. Det finns även goda möjligheter att utveckla försöksverksamheten med övningsskolor som gör att lärarstudenter får en bättre koppling till verksamheten på skolorna under utbildningen.
Skolan ska lägga grunden för alla elevers möjlighet att delta som aktiva medborgare i ett allt mer digitaliserat samhälle. Då krävs hög digital kompetens hos våra lärosäten och kontinuerlig kompetensutveckling för skolans professioner. Så läggs grunden för att Sverige ska vara bäst i världen på att utnyttja digitaliseringens möjligheter.
Lena Hallengren (s), ordförande riksdagens utbildningsutskott