Fordon
Volvo löser problemet med svaga komponenter
Dåliga komponenter är en risk för självkörande bilar. Volvos expert känner till problemet, men vet var det inte går att tumma på funktionen.
– Vi är medvetna om problemen med nya elektronikkomponenter och vi har sätt att lösa det på, säger Christian Grante, teknisk specialist inom autonoma system och säkerhet på AB Volvo.
Forskningsinstitutet Swerea slog i förra veckan larm om att nya elektronikkomponenter som används i fordonsindustrin hotar utvecklingen av självkörande bilar. Komponenterna är egentligen utvecklade för hemelektronik och mobiler, där det i första hand handlat om att pressa priset och få in många funktioner på samma krets. Tillförlitlighet och hållbarhet har varit underordnade.
– Det här kan vara en tickande bomb. Om de här komponenterna håller i tio år i stället för femton, och man upptäcker problemet först efter tio år, så har man under tiden byggt många miljoner felaktiga bilar. Se på skandalen med Takatas krockkuddar, där upptäcktes ett åldersrelaterat fel efter 8–10 år. Under tiden installerades 285 miljoner felaktiga krockkuddar, säger Per-Erik Tegehall.
Han är forskare på Swerea IVF, som redan 2013 avslutade en studie av komponenter med blyfria lödfogar. Studien ligger till grund för ett nytt EU-projekt där även bilindustrin ska delta.
Komponenterna var tidigare testade och godkända enligt industrins standardiserade metoder, men när Swereaforskarna utsatte dem för mer verklighetsnära prov höll de inte måttet.
– Det var bland annat prov med temperaturcykling som ledde till utmattningsavbrott i lödfogarna. Det här visar att varken komponenterna eller de standardiserade testmetoderna håller måttet, säger Per-Erik Tegehall.
Komponenter av det här slaget används enligt Swerea av fordonsindustrin i bilarnas radar och kamerautrustning och i kommunikation mellan fordonet och omvärlden, alltså funktioner som är nödvändiga i självkörande bilar.
– Vi vet prestandan på den hårdvara vi använder. Det handlar om att bygga systemen smart, där vissa delar har extremt hög integritet, till exempel för att uppfylla funktionell säkerhet. Sedan kan man degradera vissa områden och lösa vissa funktioner med redundans och service, säger Christian Grante, teknisk specialist inom autonoma system och säkerhet på Volvo AB.
Det finns flera skäl till att bilindustrin inte bara använder komponenter med bättre hållbarhet. Dels är de betydligt dyrare, i en del fall finns de inte att köpa på marknaden. För komponenttillverkarna är fordonsindustrin för liten, jämfört med mobiler och hemelektronik.
– Funktioner som har med säkerheten att göra är ett randvillkor för oss. Där måste komponenterna ha hög integritet. Till exempel på den självkörande gruvlastbilen som Ny Teknik provåkt är lidarsensorn en sådan komponent. Det är den som håller koll på omgivningen och om något är i vägen slår den direkt på bromsen. Den funktionen måste hålla lika länge som lastbilen, säger Christian Grante.
Prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev!