Fordon

Vätgasmaskinerna ska bli större

En gaffeltruck i 14-tonsklassen från Kalmar Global ska utvecklas med bränslecellsdrift. Trucken på bilden är en "vanlig" truck men i samma storlek som den nya som ska byggas. Foto: Per Trane
Göran Lindbergh. Foto: Tommy Harnesk

I takt med att vi får allt större bränslecellsstackar blir större vätgasmaskiner ett naturligt nästa steg, enligt KTH-forskaren Göran Lindbergh.

Publicerad

Bränslecellsdrivna industritruckar är sig inget nytt, men hittills har det handlat om små truckar med lyftkapacitet upp till 4-5 ton.

– Framförallt i USA har blivit vanligt. Det har gått att räkna hem genom att man slipper laddtider, extra batteripack och så vidare, säger Göran Lindbergh, professor i tillämpad elektrokemi vid KTH.

Att tekniken nu prövas i större maskiner är egentligen bara naturligt, tror han.

– Nu kommer det bränslecellsstackar på 100 kilowatt i vanliga vägfordon, och det bör ju bli billigare per kilowatt med större stackar. Det bör också bli infrastrukturmässigt enkelt att förse tunga industrier med vätgas. Det kanske kan räcka med en mack i ett industriområde, som flera företag kan dela på, säger Göran Lindbergh.

Arbetsmaskinernas andel av de totala koldioxidutsläppen är svårare att redovisa än utsläppen från exempelvis personbilar eller lastbilar. Det beror på att maskinerna inte räknas som egen sektor, utan delas upp på andra sektorer som industri, bygg, jordbruk och så vidare.

Maskinernas utsläpp göms därför i de olika branschernas totalsiffror. Men enligt en omvärldsanalys som Energimyndigheten lät genomföra för två år sedan uppskattas arbetsmaskinerna stå för ungefär 6 procent av Sveriges totala utsläpp av växthusgaser. Att elektrifiera arbetsmaskiner har ganska stor potential rent generellt, enligt Göran Lindberghs uppfattning.

– Men om man väljer batterier eller vätgas, det blir säkert en avvägning från applikation till applikation, säger han.