Nu byggs ytterligare en svensk test-elväg. Den här gången i Lund med teknik utvecklad vid Lunds universitet. Premiären skedde under den pågående Almedalsveckan i Visby.
En nackdel med elbilar är att de kräver tunga batterier som måste laddas. Genom att hämta el från en skena i vägen kan laddningen skötas automatiskt när bilen kör eller står parkerad. Samtidigt kan batterierna göras mindre.
– Om tunga fordon ska kunna gå på el är elvägar enda alternativet, säger Mats Alaküla, professor i elektroteknik vid Lunds Tekniska Högskola och även senior rådgivare inom elektromobilitet på AB Volvo.
Hans forskargrupp i Lund deltar i utvecklingen av en ny teknik för elvägar som visas upp för första gången under den pågående Almedalsveckan.
Laddningsskenan vilar direkt på asfalten.
– Det skiljer den från andra lösningar. Eftersom man inte behöver gräva upp asfalten är den enkel att installera, säger projektledaren och upphovsmannen Dan Zethraeus.
Dan Zethraeus (till vänster) och Mats Alaküla från Lunds universitet med prototypen till den nya konduktiva elvägen som premiärvisas under Almedalsveckan. Foto: Marie Alpman
En annan finess är att skenan är uppbyggd av meterlånga segment. Prototypen som visas upp i Almedalen består av ett par segment och är tänkt att fungera som parkeringsladdare.
Annons
– Men den kan lika gärna vara en kilometer lång och ladda fordon på en motorväg, säger Dan Zethraeus.
De olika segmenten är separerade från varandra och strömsätts bara när ett fordon står ovanför. Kontakteringen sker med strömavtagare på bilens undersida.
Nästa steg är att bygga en 200 meter lång teststrecka i närheten av Lund och som ska vara klar i höst. För utvecklingen har Energimyndigheten skjutit till 12 miljoner kronor.
Forskarna samarbetar även med Mariestads kommun som driver ett projekt för att elektrifiera buss- och lastbilstrafiken. Planen är att bygga en testväg där inom två år.
I dag kan skenan leverera 160 kW men en senare version kommer att kunna ge 240 kW.
Tanken är att laddskenorna ska kunna placeras ut i städer, till exempel på gator där många bussar passerar. De kan också läggas ut på buss- och taxistationer.
Sedan tidigare drivs flera elvägsprojekt i Sverige. Vid Arlanda samt inom Volvo pågår tester med elskenor i vägen. I maj invigdes världens första elväg på E16 i Sandviken. Elvägen är två kilometer lång och har försetts med luftledningar som direktmatar eldrivna lastbilar genom strömavtagare på hyttaket.
Luftledningar har dock en stor nackdel eftersom de sitter för högt upp för att kunna nås av personbilar.
– För att få största möjliga samhällsnytta behöver vi ha en lösning för alla fordon, säger Mats Alaküla.
Annons
Så till frågan alla ställer sig, hur klarar ni snön?
– Vi har byggt en plog som vi också testat, säger Dan Zethraeus.