Fordon
I höst tar uppstickaren klivet ut i rymden
Foto: Rocket Lab
Jungfrufärd i slutet av maj – och betalande kunder till hösten. Amerikanska Rocket Lab är uppstickarna som siktar högt. Målet är att göra rymden mer lättillgänglig.
Efter år av förberedelser och utveckling är det snart dags för jungfrufärd. Rocket Lab är ett litet rymdbolag som utlovar stora saker, och nu gör man sig färdig för att skicka upp sin tvåstegsraket ”Electron”.
Företaget har en uppskjutningsbas på Nya Zeelands nord-ö och där kommer man under perioden 21-31 maj att försöka få iväg sin skapelse.
På den första färden, som går under namnet ”It’s a Test”, kommer raketen ha en testlast ombord. Denna ska släppas ut i en elliptisk bana på mellan 300 och 500 kilometer ovanför jorden, i en vinkel på 83 grader. Om det hela går som planerat så är det enligt företaget den första gången som ett privat företag lagt något i omloppsbana. Totalt planeras tre testskjutningar innan man öppnar för betalande kunder.
– Vi är otroligt spända. Vårt team har förberett sig i åratal för den här möjligheten och vi ska kämpa för att det görs rätt. Vår första prioritet är att samla tillräckligt med data för att kunna förbereda den kommersiella fasen. Först då är vi inom räckhåll till vårt mål, att göra rymden mer lättillgänglig, säger Peter Beck, grundare av Rocket Lab i ett pressmeddelande.
Själva raketen är egenutvecklad och består till största del av olika av kompositmaterial. Storleksmässigt är den 17 meter hög med en diameter på 1,2 meter. Raketen är en tvåstegare där den första skjuts iväg av nio Rutherford-motorer. Vid start utvecklar de 162 kN. Det ska vara tillräckligt för att få raketen plus dryga 200 kilo i last ut i rymden.
Läs mer:
Jämfört med SpaceX Falcon 9 (Teslagrundaren Elon Musks rymdbolag) är Electron en dvärg. Falcon 9 är 80 meter hög och har raketer goda för 7 600 kN.
Men det är att jämföra äpplen med päron. SpaceX tar över 62 miljoner dollar för en uppskjutning, Rocket Lab vill göra det för under 5 miljoner. Och just prislappen hoppas de ska vara tillräckligt attraktiv för att forskare världen över ska ställa sig i led.
Och tydligen verkar det vara ett vinnande koncept. För trots att Rocket Lab ännu inte skjutit iväg något har flera företag bokat in sig till hösten.
Prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev!
Electron
Höjd: 17 meter
Diameter: 1,2 meter
Nominell solsynkron bana: 500 Km
Maximal lastkapacitet: 225 kg
Motorer:
Steg 1: 9 Rutherford motorer – maximal effekt 192 kN
ISP: 303 sekunder
Steg 2: Variant av Rutherfordmotor – effekt 22 kN
ISP: 333 sekunder