Fordon
Forskare: Billig elektronik hot mot självkörande bilar
Googles självkörande bil. Foto: Alamy
Billiga kretsar från mobilindustrin och annan konsumentelektronik är ett hot mot utvecklingen av självkörande bilar. Det menar forskningsinstitutet Swerea.
Svenska forskningsinstitutet Swerea har undersökt elektroniken som används för att få självkörande bilar att styra sig själva och kommit fram till att den inte håller måttet, det rapporterar sajten Breakit.
Enligt forskarna är problemet att biltillverkarna använder samma typ av kretsar och sensorer som utvecklats för mobil och hemelektronikbranschen. Där har fokus inte legat på tillförlitlighet och hållbarhet på samma sätt som krävs i bilindustrin. I stället har fokus varit på att pressa priset och att få in så många funktioner som möjligt i samma krets.
– Alla som har en smartphone vet att den håller i max några år. Så kan det inte bli med självkörande bilar. Problemet är att de kvalitetsstandarder man använder för kretskort inte mäter livslängden. Man kan med andra ord tro att man uppfyller alla krav utan att göra det, säger Per-Erik Tegehall som är en av forskarna bakom undersökningen till Breakit.
Det är heller inte enkelt för bilindustrin att beställa egna komponenter med andra krav på hållbarhet eftersom marknaden för självkörande bilar hittills är så mycket mindre än marknaden för konsumentelektronik. Enligt Per-Erik Tegehall börjar bilindustrin bli medveten om problemet, men det saknas fortfarande en plan hur den ska komma till rätta med det.
Få koll på digitaliseringen av samhälle och företag med nyhetsbrevet Digital Teknik!