Fordon

Elbolagen överens: Laddning av elbil ska kosta

Normalbeteendet ska vara att ladda sin elbil hemma, uppger Vattenfall. Snabbladdning är bara för nödfall och en dyr teknik där ägaren av laddstationerna måste ta betalt. Foto: TT

När Vattenfall och Fortum började ta betalt för snabbladdning av elbilar togs svenska folket på sängen. Men nu följer de andra elbolagen ett efter ett.

Publicerad

- Ja, Jämtkraft kommer också att ta betalt för laddning. Men jag kan i dag inte säga exakt hur eller hur mycket. Med det är troligt att vi kommer att ta betalt per tankad kilowattimme och inte laddning per minut, säger Mikael Hagman, projektledare på Jämtkraft i Östersund.

Jämtkraft var ett av de första elbolagen i Sverige att installera snabbladdare. Utefter den svenska delen av E14 mellan Sundsvall och Trondheim, det som kallas Green Highway, finns för närvarande 20 snabbladdare med 50 kW likström. Fler är på gång under 2015. Här delar Jämtkraft och Sundsvalls Elnät på investeringarna.

- Det norska elbolaget EV Power satte för ett år sedan upp en strömstark snabbladdare i Storlien. Och där praktiseras EV Powers prismodell med ett fast pris per laddning, oavsett hur mycket du laddar, säger Mikael Hagman.

Öresundskraft i Helsingborg är en annan av elbilspionjärerna som nu gör en storsatsning på snabbladdare. Tillsammans med det danska företaget Clever ska Öresundskraft under 2015 sätta upp 35 snabbladdningsstolpar i södra Sverige, på större orter och utefter E4 och E6.

Och även Öresundskraft kommer att ta betalt. Liksom Jämtkraft vill man i dag inte avslöja hur priserna kommer att sättas. Men eftersom det är Clever som kommer att driva stationerna, är det troligt att Clevers danska prismodell kommer att gälla.

Clever tar betalt per tankad kilowattimme. Men kWh-priset varierar mellan 3,50 danska kronor upp till nästan 7 kronor per kWh, beroende på vilken typ av abonnemang man har, vilken typ av bil man kör, om man köper kontantkort eller betalar med mobilen.

Också i Göteborg kommer det att kosta. I Göteborg finns i dag fem stolpar för snabbladdning, varav fyra ägs av kommunala Gatubolaget och en av Göteborg Energi.

Göteborg Energis ledning och styrelse har beslutat att investera i fler laddstolpar i år. Det förs nu diskussioner vem som ska äga och driva laddstationerna framöver.

- Det är också beslutat att vi ska ta betalt för laddning framöver. Tankarna kring prismodell är desamma som Fortum och Vattenfall har, men vi har inte bestämt prisnivå, säger Cecilia Erdalen, pressansvarig på Göteborg Energi.

Både Vattenfall och Fortum har valt att ta betalt per minut för att inte snabbladdningsstationerna ska bli parkeringsplatser för laddhybridbilar med små batterier, som inte kan tillgodogöra sig den höga effekten på 50 kW.

- Vi har sett detta vid vår laddare hos Preem på Norr Mälarstrand i Stockholm. Där står det ofta laddhybrider och tankar i 40 minuter eller mer, skriver Markus Hökfelt, nordisk ansvarig för Fortum Charge & Drive, på sin blogg.

Vattenfall har än så länge bara sex snabbladdningsstationer, alla i Stockholmsområdet, medan Fortum har 21 stycken i Sverige i sitt projekt Charge & Drive tillsammans med Nissan, McDonalds och Preem. I Norden totalt driver Fortum 100 snabbladdare.

Sammanlagt finns det i just nu drygt 100 snabbladdare i Sverige med en effekt på 50 kW likström, fördelat på hälften Chademo och hälften CCS/Combo. Ytterligare ett 50-tal är på gång i år.

I Sverige finns också drygt 350 publika laddstolpar för växelströmsladdning enligt den europeiska standarden Typ 2 med Mennekesuttag. Se databasen Laddinfra.se.

Till det kommer Teslas cirka 100 Superscharger med en effekt på 135 kW likström i den senaste modellen av laddaren.

För Tesla S-ägare kostar det inget extra att snabbladda. I varje fall inte för dem som köpt det stora batteripaketet på 85 kWh. Den kostnaden är inbakad i bilens pris med 20 000 kronor och gäller bilens hela livstid.

För det mindre batteriet på 60 MWh är det valfritt att betala 20 000 kronor och få livslång laddning.

I Danmark har det ledande laddbolaget Clever 163 stycken 50 kW DC-laddare, 63 stycken Typ 2-laddare med 43 kW AC och 317 Typ 2-laddare med upp till 22 kW effekt.

I Norge finns det många operatörer och många laddare. Grönn Kontakt, EV Power, Statoil, Fortum, BKK, Lyse, Eidsiva och Ishavsveien har sammanlagt 274 stycken 50 kW DC-laddare varav 170 Chademo, samt drygt 280 Typ 2 snabb- och semisnabb laddning. Tesla har satt upp 140 Supercharger.


Följ Ny Teknik på Facebook!

Dyr laddström

  • I Danmark och Norge kostar det en hel del att snabbladda. Danska Clever tar över 8 danska kronor per kWh för sin dyraste tjänst medan norska EV Power tar 115 norska kronor oavsett hur mycket man laddar.
  • Elbilsägarna i Danmark och Norge är beredda på att det kostar att ladda elbilen på stan. Och de har hur många olika betalningsmodeller som helst att välja mellan.
  • Danska Clever säljer kontantkort laddade med 45 kWh för 300 kronor, 100 kWh för 600 kronor eller 225 kWh för 1305 kronor. Det ger ett pris per kilowattimme på 5,80-6,66 danska kronor. I mobilen kostar 40 kWh 350 kronor. Det blir 8,75 kronor per kWh.
  • Med ett månadskort på 99 kronor per månad kommer man ner i 3,50 kronor per kWh för en WV e-Up.
  • I Norge tar EV Power, som också har en station i svenska Storlien, 115 kronor för en laddning med sms-betalning och 299 kronor för ett månadsabonnemang. Då får man snabbladda hur mycket som helst.
  • Grönn Kontakt har också ett engångspris - 50 norska kronor per laddning med klippkort eller 100 kronor med sms-betalning.
  • Både EV Power och Grönn Kontakt har månadsabonnemang med fri tankning - 500 kronor hos Grönn Kontakt och 300 kronor hos EV Power.
  • Statoil tar 44 kronor för 15 minuters snabbladdning och 74 kronor för 30 minuter.
  • Fortum Charge & Drive i Norge tar 2,50 norska kronor per minut med sms-betalning.