Fordon
Är batteriet i en elbil en tickande miljöbomb?
Är jag miljövän eller miljöbov om jag köper elbil? Chalmersprofessorn svarar på läsarnas batteri-frågor.
"Jag är sugen på att köpa elbil men är orolig för batterierna". Flera läsare har hört av sig med frågor om hur elbilars litiumjonbatterier påverkar miljön när de tjänat ut. Ny Teknik frågar Christian Ekberg, professor i industriell materialåtervinning på Chalmers.
Är elbilsbatteriet en tickande miljöbomb?
- Jag kan inte svara ja eller nej på den frågan, men batteriet är smolket i elbils-bägaren. Det kan förresten finnas ett smolk till: elen. När jag själv funderar på om jag ska köpa elbil så oroar jag mig mer för den. I dag är elen billig och relativt ren i Sverige. Men kan jag vara säker på att den förblir det hela bilens livslängd? säger Christian Ekberg.
Vilka ämnen i litiumjonbatterier är angelägna att återvinna?
- Det finns olika batterityper som innehåller olika ämnen. Alla innehåller litium, men de kan även innehålla koppar, kobolt och mangan, metaller som är giftiga och börjar bli ganska dyra.
- Jag är av åsikten att man ska försöka återvinna 100 procent av materialen. Det är det bästa ur miljö- och hållbarhetssynpunkt, säger Christian Ekberg.
Hur stor andel av elbilsbatterierna återvinns i dag?
- Det är inte många procent. Förklaringen är att det fortfarande finns relativt få elbilar. Försäljningen ökar visserligen, men det tar ett antal år innan batterierna tjänat ut. De bilbatterier som kommer in till återvinningen i dag är från tidigt 2000-tal och från krockade bilar. Det är för få för att det ska vara lönsamt att ta fram återvinningsprocesser, säger Christian Ekberg.
Är det en bra idé att själv återanvända batteriet?
- Jag kan förstå att det är lockande att ge sitt batteri ett andra liv. De har cirka 80 procent kapacitet kvar när de inte duger till att driva bilen längre, så det är inga dåliga grejer. Men risken är att batteriet så småningom blir stående i någon lada, så jag tror att det är bättre att lämna in det direkt för återvinning, säger Christian Ekberg.
Följ Ny Teknik på Facebook!
Prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev – direkt till din mejl!