Energi

Spänt elprisläge inför vintern

Foto: Alamy

Elläget i dag påminner en del om den dyra problemvintern 2010/2011. Fallerar kärnkraften kan det bli en perfekt elstorm. Men bolagen lugnar.

Publicerad

(Artikeln har uppdaterats)

Priset på elbörsen ligger nu på de högsta nivåerna sedan 2010.

– Bakgrunden är framför allt underskottet i vattenmagasinen. Därför blir kärnkraften extra viktig, säger Faraz Azima, vd för elsajten Elskling.

Förutom vattenbrist, finns problem med importledningarna från Norge och höga elpriser på kontinenten till följd av franska kärnkraftsproblem.

Så här långt i november ligger elpriset därför dubbelt så högt som i november i fjol.

– Och då är det inte ens särskilt kallt i dag, säger Faraz Azima.

Läs mer:

För att hitta en motsvarande nivå måste man backa bandet till november 2010 – inför vintern 2010/2011 som då innebar en prischock för många elkonsumenter när många kärnkraftverk blev stående med olika typer av tekniska problem samtidigt som kvicksilvret gav sig i väg nedåt.

– Det är ett spänt läge, det liknar läget inför vintern 2010/2011, säger Faraz Azima som dock tillägger att den vintern får ses som ett extremscenario då kärnkraftsindustrin var mitt inne i en moderniseringsperiod.

Christian Holtz, elanalytiker på konsultföretaget Sweco, håller delvis med.

– Det är lite oroligare och skakigare inför vintern än normalt, säger han.

Det finns en risk för att Sverige tvingas importera mer el än vanligt, och den importen kan bli extra dyr eftersom elpriset på kontinenten är högt till följd av kärnkraftsproblem i Frankrike.

Läs mer:

Energiminister Ibrahim Baylan träffade kärnkraftsägarna under torsdagen för att få en lägesbeskrivning.

– Det ser hyfsat ut för kärnkraften har ägarna redogjort för, säger Baylan.

Kärnkraftsägarna räknar med att kärnkraften ska gå för fullt när vintern kommer på allvar. Två reaktorer står för närvarande stilla efter genomgångar, och för speciellt en av dem, Ringhals 2, finns ett litet frågetecken eftersom den stått stilla så länge som två år.

– Det finns en osäkerhet för Ringhals 2, säger Torbjörn Wahlborg, produktionschef på Vattenfall.

Återstarten beräknas till 1 december.

– Det är den bästa uppskattningen vi kan ge nu, säger Wahlborg.