Energi

Nya framgångar för svensk solcellsturbo

Nanotrådarna av galliumarsenid fungerar som antenner som fångar in solljuset. Foto: Sol Voltaics

Lundabolaget Sol Voltaics tar in 140 miljoner kronor i nytt riskkapital och bidrag till sin nanofilm som ökar verkningsgraden på solceller.

Publicerad

Bakom de nya pengarna står bland andra riskkapitalbolaget Riyadh Valley Company, RVC, i Saudiarabien. Tillsammans med företagets tidigare investerare satsar RVC 100 miljoner kronor i nytt riskkapital. Samtidigt meddelar Sol Voltaics att man tagit emot ytterligare 40 miljoner kronor i bidrag från Energimyndigheten och EU:s forskningsprogram Horizon 2020.

Pengarna ska användas för att ta företagets nanofilm som ökar effekten hos solceller till marknaden.

Filmen innehåller nanotrådar av galliumarsenid som fungerar som antenner som fångar in solljuset. Nanotrådarna placeras i en genomskinlig polymer som sedan läggs ovanpå en vanlig solcell.

Unikt för Sol Voltaics är en billig metod att framställa nanotrådarna. Dessutom har företaget utvecklat ett sätt att sprida och orientera dem i plastfilmen så att de kan fånga upp maximalt med solljus.

Tester visar att en solcell som belagts med nanofilm kan öka sin elproduktion med 50 procent eller mer.

– Ett fantastiskt framsteg. Standardsolceller med en verkningsgrad på 16-17 procent kan boostas upp till 27 procent. Ändå blir kostnadsökningen för de färdiga solcellerna inte mer än 10-15 procent, säger Lars Samuelson, professor i fasta tillståndets fysik vid Lunds universitet och den som lett forskningen som ligger bakom företaget.

Inom ett år kommer filmerna att testas hos Sol Voltaics internationella samarbetspartners. Men innan de sitter på solceller som går att köpa för vanliga konsumenter dröjer det ytterligare två-tre år enligt Lars Samuelson. Bland annat måste produktionen först skalas upp.

Sol Voltaics har varit med två gånger på Ny Tekniks 33-lista.

Gilla Ny Teknik på Facebook!