Energi

Lysande bakterier ersätter lampor

Ljus från bakterier kan användas för att lysa upp skyltar och byggnader i natten. Det menar det franska uppstickarbolaget Glowe. Foto: Glowee

Kan lysande bakterier ersätta vanlig belysning om natten? Det anser det franska uppstickarbolaget Glowee. Franska eljätten ERDF är med på banan.

Publicerad

Ingen elbelysning i butiksfönster, skyltar eller offentliga byggnader mellan kl 01 och 07. Det är vad som gäller i Frankrike. Nu presenterar det franska start-up bolaget Glowee en lösning för dem som trots allt vill ha ljus om natten; självlysande bläckfiskbakterier inneslutna i ett genomskinligt formbart hölje.

Den första produkten från det kick-starterfinansierade företaget är en bakteriedriven lampa som lyser i tre dagar. Nästa mål är att få bakterierna att lysa i minst en månad.

– Vårt mål är att förändra sättet som ljus produceras och används, säger grundaren Sandra Rey till tidskriften New Scientist.

Glowee använder sig av bakterien Aliivibrio fischeri som gör att vissa marina djur lyser med ett blågrönt ljus. Bakterierna tas från bläckfisk och odlas i labbet. De förpackas sedan i en gel med näringslösning. Ljuset som genereras uppges vara lika starkt som från en vanlig nattlampa.

Bland de industriföretag som stöttat företaget finansiellt i en crowdfunding kampanj återfinns bland annat franska ERDF som hanterar 95 procent av det franska elnätet, liksom glassjätten Ben&Jerry's. Enligt Glowee kommer företagen kommer också att tillhöra de första användarna av tekniken.

Gilla Ny Teknik på Facebook