Energi

Kritiserad skatt på solel införs

Foto: Pixbay

Nu införs den omdiskuterade skatten på solenergi. Kritiken har varit massiv. Skatteutskottets ordförande rasar över att skatten införs.

Publicerad

– Det är häpnadsväckande och obegripligt att regeringen vill införa skatten. Det är en politik som går stick i stäv med det hållbara samhälle som vi vill bygga och det hämmar utvecklingen av förnyelsebar el, säger Per Åsling (C), skatteutskottets ordförande.

Skatten innebär att skatteplikt träder in om den installerade effekten av en solcellsanläggning är mer än 255 kilowatt. Den som har en anläggning upp till 255 kilowatt blir skattebefriad. Villaägare och mindre fastighetsägare kommer inte att beröras av skatten. Det är större bostadsrättsföreningar, allmännyttiga bostadsföretag, sjukhus och större privata hyresvärdar som berörs. Flera av dem har protesterat mot skatteplikten.

Familjebostäder i Stockholm är ett av de allmännyttiga företag som berörs. De har solcellsanläggningar på 4000 kvadratmeter i stadsdelen Rinkeby.

– Vi kan inte satsa mer på solcellsanläggningar eftersom vi inte kommer att kunna få någon lönsamhet i det i och med att skatten införs. Att vi inte längre kan satsa på förnyelsebar el innebär även att vi inte kan uppnå de energikrav som ställs på oss och inte heller våra miljömål, säger Helena Ulfsparre, miljöchef hos Familjebostäder i Stockholm.

Skatten på förnybar elproduktion är en förändring av en redan befintlig punktskatt. Ändringen görs för att inte vara i strid med EU:s konkurrensregler.

– Vi har inget emot en ändring, men vi tycker bland annat att gränsen på 255 kilowatt är för låg. Det egna användandet hade också kunnat vara skattebefriat, säger hon.

Familjebostäder i Stockholm ska bygga 4 000 nya lägenheter fram till år 2020 och sedan ska företaget bygga 1 000 lägenheter årligen fram till år 2030.

– Det är sorgligt att vi inte kan sätta upp fler solcellsanläggningar nu när vi ska bygga så mycket nytt. Vi försöker hitta sätt att producera egen el på, men vi har inga lösningar i sikte. Vi får väl fortsätta använda fjärrvärme och värmepumpar, säger miljöchefen Helena Ulfsparre.

Miljöchefen säger att när de började satsa på solceller trodde de att det stora problemet skulle vara tekniken.

– Men tekniken har fungerat hur bra som helst. Det stora problemet har i stället blivit juridiken.