Energi

Fukten i biobränsle

kan mätas infrarött

För bioeldade kraftvärmeverk är det viktigt att veta hur fuktigt bränslet är. Nu finns det en ny, infraröd metod som kan mäta fukthalten i ett lastbilslass på bara tre minuter.

Publicerad

Dagens manuella mätningar av fukthalten brukar ta ett dygn, och då blir mätresultaten inte alls lika exakta som de infraröda mätningarna – som utvecklats av företaget Bestwood i Sundbyberg.

Det är de bioeldade kraftvärmeverken som har intresse av att ta reda på hur fuktigt bränslet de ska elda är. Fukthalten påverkar hur bränslet brinner, och ju mer man känner till om fukten desto lättare och effektivare kan man anpassa processen till den.

– Eftersom fukthalt kan variera så mycket som från 20 till 60 procent på olika biomaterial kan bränslet brinna väldigt olika. Med förhandskunskapen från vårt sätt att mäta går det att blanda till en jämn fukthalt in till pannan och slippa en massa störningar, säger Mikael Karlsson på företaget Bestwood i nättidningen Processnet.se.

Med dagens manuella mätningar får man egentligen något enstaka prov på några kilo ur ett lass som kan väga flera ton. Med tekniken från Sundbyberg får man ett genomsnittligt mått på hela lasset.

Sonden som sticks ner i bränslet är kopplad med optisk kabel till mätutrustningen. Sensorer läser av det infraröda ljuset – som inte är fullständigt infrarött utan nära infrarött – NIR, Near Infrared.

Den typen av ljus har bra genomlyssning men dålig räckvidd. Man måste därför sticka ner sonden på flera ställen för att få ett exakt genomsnittligt resultat.