Energi
Dyrare och smutsigare el väntas
Foto: Alamy
Elpriset har på kort tid lyft till den högsta nivån på tre år. Och det lutar åt att importen av smutsig el från kontinenten blir högre än vanligt i vinter.
Den milda och torra hösten har ett pris. Betalningen sker via vinterns elräkningar, som just nu ser ut att kunna bli ovanligt höga.
Vattenfallchefen Magnus Hall tonar i samband med redovisningen av bolagets rapport för tredje kvartalet ned risken för att det blir dyrare och smutsigare el i vinter, bland annat då Ringhals 2-reaktorn ska startas upp igen i december.
– Men det är klart, vi är känsliga i Sverige. När vi får lite vatten i systemet sätter det press på priserna uppåt. Speciellt nu när även kontinenten är lite under press prismässigt.
Enligt Hall kommer framtida elpriser, med en växande andel förnybara energikällor, att präglas allt mer av väderförhållanden.
– Vi får ett annat elsystem framåt, så är det.
Prislyftet just nu syns både i så kallade spotpriser, för direktleveranser, och på terminsmarknaden, där framtida elleveranser handlas. Priset för elleveranser nästa kvartal har mer än fördubblats sedan början av året till den högsta nivån på tre år – på 41:50 euro per megawattimme.
– Den främsta anledningen till det här är att vi har en väldigt svag hydrologisk balans, med underskott i både vattenmagasin och mindre snö och markvatten än normalt i både Sverige och Norge. Då är vi sårbara, säger Christian Holtz, elmarknadsanalytiker på konsultföretaget Sweco.
Läs mer:
Till följd av vattenbristen är risken för att det måste importeras el från kontinenten ovanligt hög. Och då blir det till priser som just nu pressas uppåt av högre kolpriser och stora produktionsproblem för fransk kärnkraft.
Holtz varnar därför för ovanligt höga pristoppar i vinter, när köldknäpparna kommer. Men det väntas även generellt väsentligt dyrare elräkningar än på många år, kanske de högsta sedan 2011.
Elimporten från kontinenten handlar bland annat om el producerad av fossila bränslen. Det gäller särskilt under pristopparna, då producenterna även drar igång stenkol- och gasanläggningar för att täcka upp det som befintliga brunkolsanläggningarna inte klarar av.
Det prislyft vi ser nu, inför vintern, omfattar även prisbilden på lite längre sikt. På terminsmarknaden har priserna för kraftleveranser om 2–4 år lyft med 25 procent bara på någon månad.
– Det är sällsynt att det går upp så mycket på så kort tid. Det beror framförallt på stigande kolpriser, säger Holtz.