Energi
Alltiett-skåpet ger värme, kyla och el
Mängder av energi går förlorad som spillvärme. En ny svensk maskin förvandlar den till el, kyla eller värme.
I 15 år jobbade Joakim Wessman som processingenjör på Fortum. Gång efter gång såg han hur överskottsvärme gick förlorad.
Han funderade på hur man bättre skulle kunna ta hand om spillet. Branschkollegan Åke Johansson hade tänkt på samma sak och hittat en lösning: en maskin som både kan förvandla värme till el och fungera som värmepump eller kylmaskin.
2005 började de jobba tillsammans inom företaget Entrans. Efter många års utveckling finns nu en fungerande demonstrationsanläggning.
– Vi har satt ihop två processer till en, förklarar Joakim Wessman.
Ny Teknik var på plats när den för första gången visades upp för tilltänkta kunder och leverantörer.
Joakim Wessman demonstrerar hur maskinen i ett läge fungerar som värmepump för att sedan växla till värmedrivet elkraftverk.
”Intressant”, var omdömet från flera representanter från kommunala energibolag, som trängdes framför skärmarna som visade hur temperaturen i två vattentankar förändrades under processen.
Många energibolag måste i dag ha extra utrustning som bara sätts in vid toppar.
Det kan vara en kylmaskin som bara går under sommarens varmaste period, eller en oljeeldad värmepanna som rycker in vid köldknäppar.
Att ersätta dessa är ett av målen för Entrans, förklarar företagets vd Johan Hellqvist.
– Vår utrustning kan användas året runt. När spetsvärmen eller kylan inte behövs kan den producera el och sänka elnotan.
Tekniken bygger på en kombination av en värmepump och en process för att producera el av till exempel spillvärme genom förångning av ett köldmedium – en så kallad ORC-process, där ORC står för Organic Rankine Cycle.
Entrans har byggt ihop de båda processerna så att de kan dela på flera viktiga komponenter. Därmed ska den slutliga maskinen inte bli mycket dyrare än en vanlig värmepump eller ett ORC-aggregat.
Den första prototypen byggdes och testades på Fortum. Företaget har fått stöd både av Vinnova och av Energimyndigheten.
Företaget har precis fått en första order. I Åtvidaberg ska företaget Industrigallerian komplettera sin fliseldade värmepanna på 3 MW med ett aggregat från Entrans. Uppgiften blir att göra cirka 100 kW el av delar av värmen från pannan, men också fungera som värmepump under vår och höst.
– Vi blev intresserade av flera skäl. Det är en miljövänlig teknik. Den bygger på standardkomponenter och vi räknar med att investeringen betalar sig på tre år, säger Industrigallerians vd Claes Drougge.
Entrans
Gör: Elproducerande värmepump.
Ort: Stockholm.
Grundat: Formellt 2003, men verksamheten startade 2010.
Antal anställda: 4.
Patent: Ja, i EU, USA och Japan.
Riskkapital: Cirka 3 miljoner från bland annat Innovationsbron.