DEBATT

”Låt fastigheter få en viktigare roll i energisystemet – det krävs politiska åtgärder”

Solceller på tak
Solcellspaneler på Magasin 6 i Frihamnen i Stockholm.

DEBATT. Genom att ge fastighetsbranschen en aktiv roll i energisystemet är det möjligt att uppnå regeringens mål om ökad elproduktion, samtidigt som energinätet blir mer robust och det är möjligt att minska energiförbrukning. Men för det krävs politiska reformer, skriver Fastighetsägarna Sverige.

Det här är en debattartikel. Åsikterna som framförs är skribentens egna.

Fastigheter står för en tredjedel av Sveriges energiförbrukning, motsvarande cirka 100 TWh. Det innebär att fastigheter har en betydande möjlighet att bidra till regeringens energipolitiska mål om ökad energieffektivisering. 

Men potentialen är betydligt större än så. Med en mer aktiv roll för fastigheter kan fastighetsbranschen också bidra till regeringens mål om både en ökad energiproduktion och ett robustare energisystem. Men för det krävs politiska beslut om avskaffad skatt på solel, förbättrade möjligheter att dela el mellan fastigheter och ett program för finansiering av energieffektiviseringsåtgärder.

Fastighetsbranschen kan bidra till ökad energiproduktion genom fler och större solcellsanläggningar. En viktig åtgärd för regeringen är därför att avskaffa skatten på solelsanläggningar på stora tak.

Även om Sverige i dagsläget producerar mer el än vad som förbrukas behöver elproduktionen byggas ut. Den gröna industrirevolutionen och omställningen till ett elektrifierat transportnät kräver en utbyggnad av elproduktionen och en diversifiering av energikällor, när elkonsumtionen förväntas dubbleras fram till 2045.

Den rådande dominansen av stora elnätsägare har lett till bristande innovation och ineffektivitet inom elnätsutvecklingen. Kombinerat med svag reglering som tillåter oproportionerliga höjningar av elnätsavgifter, har detta skapat en ohållbar situation för svenska konsumenter och svenskt näringsliv. Det är avgörande att stärka regleringarna för att skydda konsumenterna och uppmuntra till investeringar i modernisering och effektivisering av elnätet, samt att främja decentraliserad energiproduktion och med det ökad konkurrenskraft för svenskt näringsliv.

För att möta dessa utmaningar krävs en snabb, hållbar och resurseffektiv omställning. Genom ökad lokal energiproduktion och energilagring kan elsystemet bli mer robust och motståndskraftigt. Spridning av produktions- och överföringskapacitet bidrar inte bara till större energisäkerhet utan ger också en större möjlighet att flytta över inflytandet över energiproduktionen till den enskilde som blir både producent och konsument av energi. Fastighetsbranschen kan bidra till ökad energiproduktion genom fler och större solcellsanläggningar. En viktig åtgärd för regeringen är därför att avskaffa skatten på solelsanläggningar på stora tak.

Sätts fastighetssektorn in i energisystemet som helhet kan fastigheten bli en stötdämpare för att hantera de svängningar som uppstår sett över året beroende på hur behov och konsumtion av energi ser ut. Genom att sprida ut elkonsumtionen över dygnet kan belastningen på elnäten fördelas jämnare. Detta minskar behovet av att bygga ut elnäten. 

Anders Holmestig, vd Fastighetsägarna Sverige.
Fastighetsägarna Sverige, chef utveckling och hållbarhet.

Fastighetssektorn kan bli en flexibilitetsresurs och komplettera fjärrvärme och kraftvärme, genom att bygga ut energilager som kan används vid hög efterfrågan. Förnybartdirektivet säger att medlemsstater ska tillhandahålla ett möjliggörande ramverk för att främja och underlättautveckling av gemenskaper för förnybar energi. Regeringen behöver därför utveckla ett snabbspår för energigemenskaper, som möjliggör för fastighetsägare att dela el på ett effektivt sätt och samtidigt utveckla flexibilitetsmarknader som styr elkonsumtionen mot ett mer effektiv utnyttjande.

En viktig komponent i Sveriges energiomställning är energieffektivisering. Genom att minska energiförbrukningen i byggnader och industri, kan vi avsevärt minska vårt totala energibehov samtidigt som vi gör plats för förnybara och decentraliserade energilösningar. Politiska åtgärder som riktar sig mot att öka energieffektiviteten, såsom incitament för renoveringar och installation av energieffektiv teknik, är avgörande för att uppnå detta mål.

Det unika tillfället som Sverige nu står inför kräver djärva beslut och innovativa lösningar. Genom att omfamna en decentraliserad energimodell kan vi inte bara möta dagens utmaningar utan också bygga ett mer hållbart och resilient samhälle.

Anders Holmestig
, vd Fastighetsägarna Sverige
Rikard Silverfur, chef utveckling och hållbarhet hos Fastighetsägarna Sverige

DELTA I DEBATTEN

Vill du skriva en debattartikel eller en replik?

Kontakta Ny Tekniks debattsida på debatt@nyteknik.se

Tänk på detta:

• Texten ska vara unik för Ny Teknik.

• Texten ska vara max 4 000 tecken inklusive mellanslag.

• Undvik förkortningar och utropstecken.

• Peka ut och beskriv ett problem eller en lösning, samt hur du eller ni vill lösa problemet eller ta vara på möjligheten.

• Var tydlig med vem du eller ni debatterar med och varför.

• Bifoga gärna porträttbild och ange fotobyline.