Hållbar industri
Spendrups bryggeri drivs med rester från öl
En ny förbränningsanläggning gör att Spendrups kan driva produktionen i Grängesberg med hjälp av bryggrester – och på så sätt skära 24 miljoner i oljekostnader per år.
Spendrups bryggeri i Grängesberg har en helt ny, specialbyggd anläggning för att elda drav, en restprodukt från ölbryggningen.
Bryggeriet producerar årligen 30 000 ton drav, vilken tidigare såldes vidare som djurfoder för djur och biobränsle. Men genom att själva behålla draven och omvandla den till biobränsle slår det anrika företaget två flugor i en smäll – dels blir produktionen betydligt billigare, dels blir bryggeriet till stor del självförsörjande på förnybar energi.
Den nya anläggningen – levererad av Göteborgsbaserade Petrobio och danska Haarslev industries – gör det möjligt att ångtorka, pelletera, lagra och sedan mala draven till ett pulver att elda med. Vid förbränning skapas ånga som används för att driva bryggeriet.
– Det gör att vi på sikt kommer kunna täcka hälften av produktionens årliga energibehov med biobränsle som vi framställer själva. Resten av energin får vi från el, träpellets och lite biogas, säger Claes Åkesson, miljö- och hållbarhetschef på Spendrups.
Satsningen innebär också att bryggeriet kan reducera förbrukningen av olja med 3,5 miljoner lite per år, vilket beräknas minska kostnaderna med 24 miljoner och sänka CO2-utsläppen med 10 000 ton per år.
Läs mer:
Anläggningen invigdes i början av 2015. Enligt planerna ska den kunna generera cirka 30 GWh per år på full effekt. Men på grund av diverse driftproblem kunde pannan bara leverera ungefär 70 procent av det i fjol.
– Vi har haft intrimningsproblem i alla delar av processen. Det är en stor process att bygga en anläggning av den här storleken, så det är klart att det dyker upp hinder, säger Hans Lindgren, projektledare med ansvar för bygget av anläggningen.
Ett stort problem som Spendrups brottas med är att det bildas beläggningar i systemet och delarna som värmer upp matarvattnet med hjälp av rökgaserna från pannan. Effekten blir höga driftskostnader och låg verkningsgrad i pannan.
– Efter flera månader kunde vi konstatera att problemet berodde på en obalans mellan negativa och positiva joner i bränslet. Just nu gör vi ett långtidstest där vi tillsätter ett additiv i bränslet för att få till balansen mellan de negativa och positiva jonerna.
När räknar ni med att kunna köra anläggningen på full effekt?
– Vi är försiktigt positiva efter att ha testat med additivet i ett antal veckor. Vi jobbar kontinuerligt för att lösa problemen som uppstått sedan starten och ser ljuset i tunneln. Full drift kommer att kunna nås någon gång under nästa år. Sedan kommer vi att fortsätta att utvärdera åtgärderna som vi har vidtagit, säger Hans Lindgren.
Energirik restprodukt
Drav är ett blött restavfall som bildas vid ölbryggning.
Spendrups producerar 160 miljoner liter varje år, vilket genererar 30 000 ton drav.
Spendrups förbränningssystem för drav är det första i Sverige. Anläggningen kan ta in 9,2 ton våtdrav i timmen.
Den ångtorkas till pellets i en 100-gradig process och lagras sedan i silos. Pelletsen mals sedan till ett pulver som förbränns i 900 graders värme med en 20-procentig biogasiblandning.