Hållbar industri
Roboten suger i sig de giftiga skräckfiskarna
På 90-talet rymde sex drakfiskar ur ett akvarium i Florida – haveriet har lett till en miljökatastrof under vattenytan. Men nu testas roboten som jagar det giftiga djuret. Se klippet där farkosten suger i sig fisken.
Den hör egentligen hemma bland korallreven i Indiska oceanen och Stilla havet, men drakfisken har blivit en riktig plåga längs USA:s östkust. I dag kan man hitta djuret så högt upp som Long Island, New York. Många anser att etableringen beror på en olycka. 1992 förstörde stormen Andrew ett stort strandakvarium i Biscayne Bay, och sex drakfiskar ”rymde” ut i Floridas vatten.
I dag har de blivit en fiskarmé – och ett stort miljöhot. Problemet är deras enorma aptit. Två år efter att ett rev har invaderats av drakfiskar kan det naturliga fiskbeståndet ha sjunkit med 65 procent. I den ursprungliga hemmiljön finns det gott om större rovfiskar som inte fruktar de långa giftiga taggarna, men runt den amerikanska kontinenten saknas naturliga fiender.
Arten står bakom en av de mest explosiva marina invasionerna som någonsin registrerats, och i Västindien har djuret redan ödelagt många rev. Man har försökt göra drakfisken, Pterois volitans, till en populär matfisk, men draken väldigt svårfångad. Den första kampanjen för att få dykare att döda odjuret resulterade bara i 941 fiskar.
Nu har den ideella organisationen Robots in Service of the Environment konstruerat en undervattensfarkost som jagar och fångar drakfiskar. Roboten Guardian LF1 bedövar dem med strömförande plåtar, och sedan sugs det paralyserade djuret in i en behållare.
– Det är i grund och botten en robotdammsugare som ”zappar” och suger i sig fisk, säger Erika Angle till Science News for Students.
Biokemisten ligger bakom idén till konceptet, och hon skötte joysticken när det första testet genomfördes nära Bermuda. Ett antal drakfiskar släpptes ut i en tank, och via sin laptop lyckades Erika fånga fisken.
Dykare går ogärna under 30 meter, men drakfiskarna trivs på 122 meters djup. Där ska de inte vara säkra från ”robotdammsugaren” – djuphavstester återstår dock.
Nu hoppas uppfinnarna att farkosten ska kunna skötas på distans. Det skulle innebära att miljökämpar kan göra en insats från favoritfåtöljen hemma. Tanken är att de ska donera en slant för att få logga in – och visst borde det kunna vara lika roligt att jaga levande fisk som att spela ett tv-spel.
Prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev!