Hållbar industri
Experterna: Lär av andra – och bli en snabbväxare
AUTOMATIONSNÄSTET. Spotify och Mojang är exempel på svenska så kallade unicorn-bolag som på kort tid lyckats bygga upp ett värde på minst en miljard dollar. Men inom industriell automation finns inga motsvarigheter.
Är det möjligt företag inom industriell automation att lära sig av andra snabbväxande teknikjättar? Kan de använda unicorn-bolagens arbetssätt och framgångsfaktorer för att accelerera sin tillväxt och utvecklas i samma takt? Experterna i Automationsnästet ger sin syn på hur tillväxt kan skapas i de nya industribolagen.
Den här gången består Automationsnästet av:
- Jakob Johansson, vd, Gleechi AB
- Jan-Erik Gustavsson, chef inom teknik och strategi, Combient
- Per Anell, investeringsmanager inom tekniksektorn, Industrifonden
1. Varför ser vi inga ”unicorn-bolag” inom industriell automation?
Jakob Johansson, vd, Gleechi AB: Det är en industri som traditionellt sett krävt mycket kapital. Men jag ser trender som jag tror kommer förändra detta, till exempel att automationsindustrin blir allt mer digitaliserad och öppnar för mer mjukvarubaserad innovation, som start-ups är bra på. Hårdvara och robotar blir också mer tillgängliga för mindre bolag. Jag tror vi kommer se mycket mer samarbeten mellan stora automationsbolag och start-ups. ABBs nya inkubator SynerLeap är ett väldigt bra exempel på detta.
Jan-Erik Gustavsson, chef inom teknik och strategi, Combient: De flesta exponeras mot konsumentprodukter där antalet aktörer som kan agera på behov och idéer är stort. En annan anledning kan vara att det är ett svårt område som domineras av slutna system. Dessutom är ingående system mer komplexa och behovet av integration mycket större. Det vill säga att det tar längre tid och kräver mer resurser innan man kan påvisa ett resultat och därefter expandera. Antalet investerare inom området är också mer begränsat.
Per Anell, investeringsmanager inom tekniksektorn, Industrifonden: De finns och blir fler. Ett exempel är Arcam, som nu närmar sig ”unicorn”-status. 3d-printing är ett intressant område, även om kärnan snarare är inom material/process-teknik än automation. Ett annat exempel är drönarteknologin, som kommer från en prispressad konsumentmarknad, och har blivit en revolution inom många branscher. DJI har nått en miljardvärdering flera gånger om och bolag som Airware har potential att nå dit.
Läs mer:
2. Hur kan automationsföretag lära sig av snabbväxande teknikbolag?
Jakob Johansson: Automationsföretag ska titta på hur start-up-bolag jobbar med innovation. Våga starta isolerade projekt där en tight grupp medarbetare tillsammans fokuserar stenhårt på ett mål på ett flexibelt och snabbrörligt sätt. För att möjliggöra innovation och behålla de bästa talangerna får man inte vara så förbaskat rädd för att misslyckas, utan låta projekt få utvecklas av gruppen utan att någon otålig ledningsgrupp ska in och fingra och förstöra strax innan kvartalsrapport.
Jan-Erik Gustavsson: Använd moderna utvecklingsmetoder och arbeta med komponenter som har öppen källkod och bli en del av nätverket då komponenterna ofta assimileras och upphör vara öppna. Värdet ligger inte i program och data under äganderätt utan i systemet för att skapa öppna program och data vilket kräver deltagande och engagemang. Det viktigaste är att man kan påverka detta system, helt eller delvis, och därigenom öppna upp både program och data för öppna och kombinerade innovationer.
Per Anell: Det behövs en förändring i hur man bygger upp sin affärsmodell, var man placerar sig i värdekedjan och hur stor del av den kakan man får. Transaktions- eller prenumerationsbaserad affärsmodell ger initialt lägre intäkter, men är lönsammare på sikt. Automationsföretag siktar ofta in sig på enbart kostnadsreduktion i tillverkningsprocesser, men borde kanske fokusera mer på vilket ytterligare värde man kan tillföra. Just nu hamnar vinsten med automation helt i tillverkarens fickor.
3. Vad har du för tips till startup-bolag inom industriell automation?
Jakob Johansson: För ett par år sedan, när jag jobbade i tv-branschen, trodde vi att vi hade lärt oss av vad Spotify gjorde med musikbranschen. Man tyckte man hade järnkoll på digitalisering och att man enkelt skulle kunna behålla sin ledande position med sin enorma spetskompetens. Sen kom Netflix och vände upp och ner på allt. Jag tror det är nyttigt för alla inom automationsindustrin att ta en rejäl titt på vad som hänt med andra branscher som snabbt digitaliserats.
Jan-Erik Gustavsson: Arbeta med rätt personer och organisationer. Tro inte att svaren finns på en webbsida utan se till att få tillgång till rätt kunskap och erfarenhet. Använd inte bara egen personal utan ta in duktiga personer som kan tillföra saknad kunskap och erfarenhet samt inte minst nya idéer. Samarbeta och tänk i termer av system, vilket är något som vi är ganska bra på i Sverige.
Per Anell: Byt miljö och umgås mer med visionära start-ups som tänker oförskämt stort. Lyft blicken något och se utanför den egna branschen. Det är inte säkert att revolutionen kommer inifrån utan snarare utifrån. Studera framgångsrika företag och försök applicera deras tänk i den egna organisationen. Ofta har man en bra innovations- och teknikhöjd i sitt erbjudande, men brister i förmågan att paketera produkten. För att attrahera kapital krävs att man påvisar skalbarhet.
Automationsnästet är ett samarbete mellan Ny Teknik och Automation Region, en organisation som knyter samman företag, myndigheter, forskning och utbildning i ett branschoberoende kluster med fokus på automation.
Automationsnästet
Automationsnästet görs i samarbete med Automation Region, en organisation som knyter samman företag, myndigheter, forskning och utbildning i ett branschoberoende kluster med fokus på automation.
Vill du delta i Automationsnästet med ditt företag? Hör av dig till automation@nyteknik.se