TECH

Eldkastande ”hund” till salu i USA – skjuter nio meter långa eldsflammor

En eldkastande robothund.
Den eldkastande robothunden Thermonator.

Ett amerikanskt företag har lanserat en alldeles speciell robothund. Hunden har fått namnet Thermonator och är utrustad med eldkastare och lasersikte.

Publicerad Uppdaterad

Radiostyrda robothundar är inget nytt. De har använts för allt från att mäta strålningen i Tjernobyl till att be folk hålla avstånd under pågående pandemi. Men det amerikanska företaget Throwflame hävdar att de är först med att utrusta en fyrbent robot med en eldkastare.

Hunden, med ett batteri som räcker upp till en timme, är till salu i USA för 9 420 dollar. På ryggen sitter en eldkastare som kan skjuta ut upp till nio meter långa eldsflammor.

Skapelsen har fått namnet Thermonator och styrs genom en mobil som används som FPV-kontroll, alltså en kontroll med förstapersonsperspektiv likt kontroller som används för vissa drönare.

Lasersikte och lidar

På eldkastaren, en Arc Flamethrower från Throwflame, sitter också en laser som fungerar som sikte. Den är dessutom utrustad med en lidar, ett instrument som mäter avståndet till närliggande objekt med hjälp av lasrar.

Den eldsprutande hunden går nu alltså att köpa i USA, och i 48 av landets delstater finns det inte heller särskilt mycket regleringar för eldkastare, skriver Ars Technica. 

Vad ska då en eldsprutande robothund användas till? Enligt Throwflame är hunden både för personligt och kommersiellt bruk. Till exempel kan den användas vid olika sorters markröjning, is- och snösmältning eller vid kontrollerade bränder inom jordbruket.