SAMHÄLLE

Mystiska objekt från romarriket förbryllar experterna

Användes den för magi, ritualer eller kanske religion? De gamla romarnas dodekaedrar gäckar arkeologerna.

Brittiska amatörarkeologer har hittat ytterligare en dodekaeder, en av de hittills största i landet. Men för experterna är dessa artefakter från romartiden fortfarande en gåta.

En grupp brittiska amatörarkeologer i Lincolnshire grävde sommaren 2023 fram ett mytomspunnet föremål från romartiden. Det rör sig om en ihålig dodekaeder, alltså en geometrisk figur med tolv sidor som utgörs av liksidiga femhörningar. Föremålet är tillverkat av en kopparlegering och tros vara 1 700 år gammalt. 

Romerska dodekaedrar av olika storlekar har påträffats i flera europeiska länder. Fyndet i Lincolnshire är den 33:e som hittills har hittats i Storbritannien. Den är 12 cm hög, väger 245 gram och är därmed en av de största som har påträffats i landet. Liksom andra dodekaedrar från romarriket har den runda hål av olika storlek på de tolv sidorna och små bollar i hörnen. 

Amatörarkeologerna i Lincolnshire vill fortsätta utgrävningen i sommar.

Varför romarna tillverkade dessa artefakter är fortfarande en gåta som gäckar experterna. Det finns inga kända beskrivningar eller avbildningar av dem i gamla romerska texter. 

– Trots all forskning som har lagts ner på vår dodekaeder, och andra liknande föremål, har vi inte kommit fram till vad det är. Fantasin skenar när man tänker på vad romarna kan ha använt dem till. Magi, ritualer, religion – vi får kanske aldrig veta svaret, säger Richard Parker, en av medlemmarna i Lincolnshire-gruppen, till BBC.

Gruppen, som heter Norton Disney History and Archaeology Group, söker nu donationer för att kunna fortsätta sin utgrävning i sommar och förhoppningsvis hitta fler ledtrådar.

Den dodekaeder som de fann i fjol kommer att ställas ut på Lincoln Museum.